Kokio galingumo šilumos siurblį rinktis?

Metai iš metų visiems iš eilės kyla vienas ir tas pats klausimas. Kokio reikia ir ar užteks šilumos siurblio oras-vanduo galingumo. Todėl kviečiu pažvelgti kiek kitaip nei įprasta.

Metai iš metų visiems iš eilės kyla vienas ir tas pats klausimas. Kokio reikia ir ar užteks šilumos siurblio oras-vanduo galingumo. Todėl kviečiu pažvelgti kiek kitaip nei įprasta. 
Anksčiau, dar prieš kokius penkis metus, buvo skaičiuojama 60w/m2 tai yra 6kW/100m2. 
Dabar, A klasei ir aukščiau skaičiuojama nuo 30 iki 40W/m2 tai yra iki 4kW/100m2. Šie šiluminiai nuostoliai yra paskaičiuoti prie – 20 lauke. 
Taigi 200kv yra pakankama 9-10kW siurblio. Tik, yra vienas BET. 
Siurblys – nelygus siurbliui. 
Pamatavom ir pamatėm begalę labai įdomiu dalykų. Kokia galia lieka prie didelių šalčių? 
Pas prastą prie – 20 lieka tik trečdalis vardinės galios. T.Y iš 10kW lieka tik kiek virs 3kW? Užteks? Tikrai ne, jungsis tenai, plius kokie 6kW ir tada tikrai užteks, bet COP bus nelabai. Vertinat tokio šalčio gal savaitę, daugiausiai dvi, bendroje sumoje už šildymą kaip ir nieko baisaus. 

Pas gerą ( pabrėžiu GERĄ, o ne brangų) lieka apie 80proc. T.Y. apie 7kW. Tiek aišku užteks ir dar tenai kelių pakopų yra jei kartais iki – 25 ar 30 pašaltų. 

Kitas, svarbiausias dalykas, kaip siurblys moka dirbti kai lauke nuo +3 iki -3 ir 100proc. drėgmė. Nufotografavau savo šilumos siurblį likus dar gal 15min. iki atsitirpinimo. Lauke +2. Kaip manote, kiek efektyvumo dar liko pagal vaizdą. Pamatuota. Atsakysiu – COP 1,7. Man, asmeniškai, tikrai nepakankama. 
O būtent tokios ir yra oro sąlygos Lietuvoje 80-90 proc. šildymo sezono laiko. Lentelėse pateikti skaičiai yra be drėgmės įvertinimo, o būtent ji kardinaliai iškreipia COP charakteristiką į neigiamą pusę. Oro drėgmė momentaliai kondensuojasi ir šąla ant laukinio radiatoriaus. Užšalęs, užsikimšęs laukinis radiatorius nebetenka efektyvumo ir dažnai iki atsitirpinimo efektyvumas lieka net mažesnis nei kai sausa ir -20. Atitirpinimas, iš tiesų nėra labai baisus nuostolis, nes jis sudaro tik apie 5 proc. sąnaudų. Nepalyginamai svarbiau kaip pagal kokį algoritmą jis vyksta ir tokiu būdu ilgesnį laiką išlaiko aukštesnį šildymo efektyvumą. 

Reziumuojant aišku viena, kuo namas didesnis, ( virš 100m2, šaltesnis ir šildymo reikia daugiau, tuo svarbesnis tampa ir šilumos siurblio efektyvumas T.Y. jo modelis…

Pasidalinkite savo nuomone