Norite parduoti granulinį katilą ir keisti į šilumos siurblį oras-vanduo?

Ppastaruoju metu gauname didelį kiekį prašymų bei klausimų dėl granulinių katilų keitimo į šilumos siurblius oras-vanduo. Štai vienas iš jų:

Pirminė priežastis yra tokia – nusibodo vargti su granulių nešiojimu, spėlioti, kokią kokybę pavyks nusipirkti, už kiek, kada, taip pat valyti pelenus, pilti granules bei spręsti gedimų klausimus. Tai yra visiškai teisingas noras bėgant laikui turėti geresnį komfortą ir neįdėjus jokių pastangų, turėti šilumą. Na ir žinoma pageidavimas šildytis namus pigiau. 
Jaučiu pareigą paaiškinti, kas yra ir kaip. 

Norėdami parduoti savo 3-8 metus naudotą, gerą (nes tik tokius pardavėme savo klientams, todėl jie dar ir šiandien šiuolaikiški ir ekonomiški) katilą, daug už jį nebegausite – tik apie 1000Eur. O už 4000Eur su PVM pakankamo galingumo ir komplektacijos šilumos siurblio neįsirengsite. Geriausiu atveju už 5000-6000Eur. 

Mano namuose granulinis katilas atidirbo jau 11 šildymo sezonų, todėl drąsiai galiu teigti, kad 15 metų dirbs, o greičiausiai ir visus 20. Tuo labiau, kad dabar jis paliktas tik kaip papildomas šilumos šaltinis – karštam vandeniui ruošti ir pakeisti šilumos siurblį keleto savaičių metu, per didžiuosius šalčius. 
Investicijų matematika neišvengiamai skatina granulinio katilo pasilikimą. Tai susiję su patikimumu, turint du skirtingus šilumos šaltinius. Pagrindiniai argumentai yra tokie, kad turint kitą automatinį šilumos šaltinį Jums reikės gerokai mažesnio galingumo šilumos siurblio. Visai nereikia, kad jis padengtų visą 100 proc. metinio šilumos poreikio, t.y. iki -25 laipsnių. Šilumos siurblys galėtų veikti tik iki -12, -15 laipsnių šalčio. Juk puikiai suprantate, kad to pakanka, o tik porai savaičių per metus, manau ne bėda bus paspausti mygtuką ir atsukti granulinio katilo kranelius. Optimaliausias pagal kainą paprastai yra 8-10kW inverterinis šilumos siurblys. Negaliu teigti, kad taip yra pas visus gamintojus, bet kiek pavyko pastebėti, tai pas daugumą. 

Jei namas nedidelis ir šiltas, šilumos siurblio paprastai užtektų ir vieno, bet gaunate laisvę pasirinkimui, sudeginti 0,5-1toną granulių per metus ar ne. Bet, jei turite granulinį, jau nuo 3 iki 10 metų ir galvojate apie jo keitimą, turėtumėte sudeginti per metus virš 3 tonų granulių. Jei ir namas tada ir buvo statytas, tai greičiausiai jis ne A klasės, o B arba C. Pilnas, šiluminis, tokio namo perdengimas, renkantis šilumos siurblį, tokio galingumo kurio reikėtų, pridėtų vien tik prie siurblio kainos min. 1000Eur. Skaičiavimas yra paprastas – normaliame, suderintame ir valomame granuliniame katile, jeigu deginate per parą 1maišą granulių – tai yra atitikmuo 3kW pastovios galios, du maišai 6kW ir t.t. Jei parašiau per sudėtingai paaiškinsiu. 
Tarkim prie – 20 temp., siekiant palaikyti +22 laipsnius mano namo viduje, granulinis katilas degina 2,5 maišo per parą. Tai yra apie 40kg, o tai yra atitikmuo, jei šilumos siurblys dirbtų pastoviai 8kW galia. Mano pasirinktas 9kW šilumos siurblys, prie tokios lauko temperatūros gamina tik 6,5kW. Vadinasi jis perdengs namo šilumos poreikį iki – 15,-17 laipsnių. Ir man visai nereikia, kad dar labiau atšalus jungtųsi pagalbinai tenai. Nors kalbant atvirai, ir tai papildymui nėra labia baisu, nes siurblys juk ir šiaip gamina 6,5kW o papildymui naudojami tik 1,5kW. Tik žinoma metinį efektyvmo rodiklį SCOP per tas kelias savaites aišku stipriai pagadinsite… 

Aš sakyčiau, jei namas prie -10,-15 pradeda naudoti 3-4 maišus tai ir yra logiška riba kada sumontavus šilumos siurblį reikėtų perjungti į granulinį ir šilumos siurblio galia yra parinkta tinkamai. Tokiu atveju Jums metams turėtų užtekti apie 1toną granulių. Na tokį kiekį manau tikrai surasite, kur sandėliuoti. 
Jei atsisakysite granulinio ir karštą vandenį gaminsite šilumos siurbliu, turėsite keisti ir boileri ir jo aprišimą. Vien tai Jums papildomai kainuos min. 600Eur ( boileris su didelio ploto šilumokaičiu, trieige pavara, aprišimas). 

Su šilumos kaina yra tokia išmatuota tiesa:
Vertinat dabartinę vasaros granulių kainą, 200Eur su PVM ir pristatymu, vienos kilovatvalandės kaina išeina tolygi šilumos siurbliu pagamintai kilovatvalandei – kai metinis COP lygus 2. Paprastai normalus, teisingai suderintas, tokio tipo šilumos siurblys turi COP lygu 3. Žinote, kad yra įvairų gamintojų paskelbta, kad COP gali būti ir 4 arba net 5. Labai norėtume tuo tikėti, bet išmatuoti tokių skaičių kol kas nepavyko. Gal šį šildymo sezoną pavyks…. Esame numatę stebėti ir palyginti kelis elitinius modelius. Jei Jus domins, viską galėsite matyti gyvai. Reziumuojant, jei pavyks pasiekti COP 4 ir jei granulių kaina, kaip prognozuojame rudenį pasieks 250Eur su PVM ir pristatymu, tai reikš, kad šildymas šilumos siurbliu yra dvigubai pigesnis nei šildymas granulėmis.

P.S. Kaip suprantate straipsnis ne reklaminis (nėra gamintoju ir pavadinimu) ir skirtas skatinti pardavimus (nėra tiksliu kainų – tik orientacines) bei pateikti visuomenei realijas ir faktus.

Pasidalinkite savo nuomone